ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ KAI ANOΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Γονιμοτητα υπογονιμοτητα ανοσολογικο θεμα

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα άμυνας του ξενιστή που περιλαμβάνει πολλές βιολογικές δομές και διεργασίες εντός ενός οργανισμού που προστατεύει από ασθένειες . Για να λειτουργήσει σωστά, ένα ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να ανιχνεύσει μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, γνωστών ως παθογόνοι , από ιούς έως παρασιτικούς σκώληκες, και να τις διακρίνει από τον υγιή ιστό του οργανισμού. Σε πολλά είδη, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ταξινομηθεί σε υποσυστήματα, όπως το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος ή η χυμική ανοσία έναντι της κυτταρικής μεσολαβούμενης ανοσίας . Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσες ασθένειες , φλεγμονώδεις ασθένειες και καρκίνο . Η ανοσοανεπάρκεια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο δραστικό από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Στον άνθρωπο, η ανοσολογική ανεπάρκεια μπορεί είτε να είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής νόσου όπως η σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια , είτε παθήσεις όπως το HIV / AIDS ή η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Αντιθέτως, η αυτοανοσία προκύπτει από ένα υπερδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς σαν να ήταν ξένοι οργανισμοί. Οι κοινές αυτοάνοσες ασθένειες περιλαμβάνουν τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto , τη ρευματοειδή αρθρίτιδα , τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο .

Λεμφοκύτταρα

Τα κύτταρα του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος είναι ειδικοί τύποι λευκοκυττάρων, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Τα Β κύτταρα και τα Τ κύτταρα είναι οι κυριότεροι τύποι λεμφοκυττάρων και προέρχονται από αιματοποιητικά βλαστοκύτταρα στον μυελό των οστών .Τα Β κύτταρα εμπλέκονται στην χυμική ανοσοαπόκριση , ενώ τα Τ κύτταρα εμπλέκονται στην κυτταρική μεσολαβούμενη ανοσοαπόκριση .

Τόσο τα Β κύτταρα όσο και τα Τ κύτταρα φέρουν μόρια υποδοχέα που αναγνωρίζουν συγκεκριμένους στόχους. Υπάρχουν δύο κύριοι υποτύποι Τ κυττάρων: το κύτταρο δολοφόνου Τ/ killer T cell και το βοηθητικό Τ κύτταρο / help T cell .

Killer Τ κύτταρα είναι μια υποομάδα Τ κυττάρων που θανατώνουν κύτταρα που είναι μολυσμένα με ιούς (και άλλα παθογόνα), ή αλλιώς θα είναι κατεστραμμένα ή δυσλειτουργικά.Όπως και με τα Β κύτταρα, κάθε τύπος Τ κυττάρου αναγνωρίζει ένα διαφορετικό αντιγόνο.

Helper Τ κύτταρα

Τα βοηθητικά Τ κύτταρα ρυθμίζουν τόσο τις έμφυτες όσο και τις προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις και βοηθούν στον προσδιορισμό των ανοσιακών αποκρίσεων που κάνει το σώμα σε ένα συγκεκριμένο παθογόνο παράγοντα.

Φυσιολογική ρύθμιση

Το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκεται σε πολλές πτυχές της φυσιολογικής ρύθμισης στο σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρά στενά με άλλα συστήματα, όπως το ενδοκρινικό ή και το νευρικό συστήμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και στην αποκατάσταση και αναγέννηση των ιστών .

Ορμόνες 

Οι ορμόνες μπορούν να λειτουργήσουν ως ανοσορυθμιστές , αλλάζοντας την ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες είναι γνωστοί ανοσοδιεγέρτες και των δύο προσαρμοστικών και των έμφυτων ανοσοαποκρίσεων.

Βιταμίνη D 

Όταν ένα Τ-κύτταρο συναντά ένα ξένο παθογόνο , επεκτείνει έναν υποδοχέα βιταμίνης D. Αυτή είναι ουσιαστικά μια συσκευή σηματοδότησης που επιτρέπει στο Τ-κύτταρο να δεσμεύεται στην ενεργό μορφή της βιταμίνης D. Η μείωση της ανοσολογικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία σχετίζεται επίσης με τη μείωση των επιπέδων βιταμίνης D στους ηλικιωμένους. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, συμβαίνουν δύο πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα βιταμίνης D. Πρώτον, παραμένουν στο εσωτερικό περισσότερο λόγω μειωμένων επιπέδων δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν λιγότερο ήλιο και συνεπώς παράγουν λιγότερη χοληκαλσιφερόλη μέσω UVB ακτινοβολίας . Δεύτερον, καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, το δέρμα γίνεται λιγότερο “παραγωγικό” στην παραγωγή βιταμίνης D.

Ύπνος και ξεκούραση

Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από τον ύπνο και την ανάπαυση και η στέρηση του ύπνου είναι επιζήμια για την ανοσολογική λειτουργία. Διάφοροι σύνθετοι βρόγχοι ανάδρασης που εμπλέκουν κυτοκίνες , όπως η ιντερλευκίνη-1 παράγονται ως ανταπόκριση σε λοίμωξη, φαίνεται να παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου μη ταχείας κίνησης των ματιών ( REM ). Αυτές οι διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, χρόνιο πόνο και άσθμα.

Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες της στέρησης του ύπνου, ο ύπνος και το διασυνδεδεμένο κιρκαδικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές ρυθμιστικές επιδράσεις στις ανοσολογικές λειτουργίες που επηρεάζουν τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσία.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Σε άτομα με ανοσολογικά προβλήματα γονιμότητας το σώμα τους αναγνωρίζει ένα μέρος της αναπαραγωγικής λειτουργίας ως εχθρό και στέλνει τα φυσικά κύτταρα Killer (NK) να επιτεθούν.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

•    2 ή περισσότερες αποβολές μετά την ηλικία των 35 ετών

•    2 αποτυχίες IVF μετά την ηλικία των 35 ετών

•    3 αποβολές πριν από την ηλικία των 35 ετών

•    1 απoτυχημένη  εξωσωματική γονιμοποίηση πριν από την ηλικία των 35 ετών

•    Κακή παραγωγή ωαρίων από έναν διεγερμένο κύκλο (6 ωάρια  ή λιγότερα)

•    Προ-υπάρχοντα ανοσολογικά προβλήματα (Λύκος, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, MS)

•    Ανεξήγητη διάγνωση υπογονιμότητας

•    Προηγούμενες κυήσεις με επιβραδυνόμενη ανάπτυξη εμβρύου

•    1 υγιή εγκυμοσύνη με όλες τις επόμενες εγκυμοσύνες που τελειώνουν σε αποβολή

•    Η ενδομητρίωση, ιδιαίτερα το στάδιο 1 & 2

•    Τα συμπτώματα ίωσης ή και γρίπης όπως για παράδειγμα , ο πονόλαιμος, να  παρατηρούνται τακτικά μετά από την ωορρηξία, ή την εξωσωματική γονιμοποίηση

•    Οικογενειακό ιστορικό ανοσολογικών διαταραχών, και στις δύο πλευρές της οικογένειας