Παράγοντας V Leiden

Ο Παράγοντας V Leiden είναι η πιο κοινή αιτία της κληρονομούμενης θρομβοφιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι παρούσα σε περίπου 4% των Καυκάσιων και περίπου στο 1% των Αφρο-Αμερικανών. Προκαλείται από μία μετάλλαξη στο γονίδιο για την πήξη του αίματος που ονομάζεται πρωτεΐνη- Παράγοντας V. Αυτό κάνει τους ανθρώπους με αυτή την κατάσταση πιο επιρρεπείς σε θρόμβους αίματος, πιο συχνά στις φλέβες.

Ο Παράγοντας V Leiden μπορεί να κληρονομηθεί από το ένα ή και τους δύο γονείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι με Παράγοντα V Leiden έχουν κληρονομήσει ένα αντίγραφο από τον έναν γονέα. Τα άτομα με ένα

αντίγραφο αυτού του γονιδίου έχουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα δημιουργία θρόμβωσης από κάποιον χωρίς το γονίδιο του Παράγοντα V Leiden. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κληρονομήσει ένα αντίγραφο του παθολογικού γονιδίου για τον παράγοντα V Leiden δεν θα πάθουν πιθανότατα θρόμβωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Περίπου το ένα τοις εκατό των ανθρώπων με Παράγοντα V Leiden έχουν κληρονομήσει δύο παθολογικά αντίγραφα, ένα από κάθε γονέα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάνω από 50 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν θρόμβωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κληρονομούν δύο αντίγραφα θα υποστούν κάποια θρόμβωση του αίματος τους κατά τη διάρκεια των ζωής τους.

Διάγνωση
Η διάγνωση του Παράγοντα V Leiden γίνεται συνήθως με εξετάσεις γενετικής, ή DNA, σε δείγμα αίματος. Η ενεργοποιημένη πρωτεΐνη C (APC ) μπορεί επίσης να γίνει, χωρίς όμως να εγγυάται την απόλυτη διάγνωση.

Θεραπεία
Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Η θεραπεία που θα λάβετε θα εξαρτηθεί από σας: ιστορικό προηγούμενων θρόμβων στο αίμα, η συνολική κατάσταση της υγεία σας, τα συμπτώματα, καθώς και την ανάγκη για άλλα φάρμακα ή χειρουργικές διαδικασίες.

Η διάρκεια της θεραπείας θα ποικίλλει ανάλογα με το ατομικό ιατρικό σας ιστορικό , και την παρουσία άλλων προβλημάτων υγείας. Σχέδιο θεραπείας σας θα πρέπει να συζητηθεί με τον αιματολόγος σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα (αντιπηκτικά), όπως ηπαρίνη, χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, βαρφαρίνη ή για να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Πρόληψη
Οι άνθρωποι που έχουν θρομβοφιλία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο με:

♦ Τακτική άσκηση
♦ Αποφυγή να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα
♦ Αποφυγή μεγάλων περιόδων ακινησίας κατά τη διάρκεια ασθένειας ή όταν ταξιδεύουν .
♦ Αποχή από το κάπνισμα τσιγάρων
♦Αναζητώντας ιατρική συμβουλή πριν από μείζονα χειρουργική επέμβαση

Ή ιατρική συμβουλή πριν από τη λήψη των αντισυλληπτικών
Ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

♦ Εγκυμοσύνη, παλίνδρομες κυήσεις, καθ’έξιν αποβολές

Οι γυναίκες με θρομβοφιλία έχουν ένα αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.