ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ – αναισθησια

ΑΚΡΙΒΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Βιοψία μυελού των οστων – OMB

ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Η  βιοψία μυελού των οστών και η ταυτόχρονη αναρρόφηση μυελού  μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο, κλινική ή ιατρείο.

Οι διαδικασίες συνήθως πραγματοποιούνται από ειδικό ιατρό που ειδικεύεται σε διαταραχές του αίματος – αιματολόγο.

Η εξέταση του μυελού των οστών είναι μία επίπονη εξέταση , η οποία δύναται να γίνει και συνήθως γίνεται για την ευκολία/ άνεση των ασθενών και με την χρήση μερικής αναισθησίας/μέθης. Συνήθως διαρκεί περίπου 10 λεπτά, αλλά απαιτείται επιπλέον χρόνος για την προετοιμασία και τη φροντίδα μετά την εξέταση, ειδικά εάν λαμβάνετε ενδοφλέβια καταστολή. Ο συνολικός χρόνος για τη διαδικασία είναι περίπου 30 λεπτά.

Πριν από τη διαδικασία

Η αρτηριακή σας πίεση και ο καρδιακός ρυθμός θα ελεγχθούν και θα σας δοθεί κάποια μορφή αναισθησίας , εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, για να σας αισθανθείτε άνετα και ουσιαστικά να μην καταλάβετε την διαδικασία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο τοπική αναισθησία, καθώς η αναρρόφηση του μυελού των οστών, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει σύντομο, αλλά αιχμηρό πόνο.

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι για τον πόνο, μπορεί να σας χορηγηθεί ενδοφλέβιο φάρμακο έτσι ώστε να είστε εντελώς ή εν μέρει “κοιμισμένοι” κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μυελού των οστών.

Η περιοχή στην οποία ο γιατρός θα εισάγει τη βελόνα βιοψίας επισημαίνεται και καθαρίζεται. Το υγρό μυελού των οστών (αναρροφημένο) και το δείγμα ιστού (βιοψία) συλλέγονται συνήθως από την κορυφαία κορυφή του πίσω μέρους του ισχίου (οπίσθια λαγόνια κορυφή). Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μπροστινό μέρος του ισχίου.

Η αναρρόφηση του μυελού των οστών, το μυελόγραμμα – αλλά όχι η βιοψία – συλλέγεται περιστασιακά από τον κορμό του στήθους ή, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 έως 18 μηνών, από το κάτω πόδι των οστών.

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε είτε  στην κοιλιά είτε στην πλευρά σας .

Η αναρρόφηση του μυελού των οστών γίνεται συνήθως πρώτα. Ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή και στη συνέχεια εισάγει μια κοίλη βελόνα μέσα από το κόκαλο και μέσα στον μυελό των οστών.

Χρησιμοποιώντας μια σύριγγα προσαρτημένη στη βελόνα, ο γιατρός αποσύρει ένα δείγμα του υγρού τμήματος του μυελού των οστών. Μπορεί να αισθανθείτε ένα σύντομο οξύ πόνο ή τσίμπημα. Η αναρρόφηση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Μπορούν να ληφθούν διάφορα δείγματα.

Η ομάδα ιατρικής φροντίδας ελέγχει το δείγμα για να βεβαιωθεί ότι είναι επαρκές. Σπάνια, δεν μπορεί να αποσυρθεί υγρό και η βελόνα μετακινείται για άλλη προσπάθεια.

Βιοψία μυελού των οστων – OMB

Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μεγαλύτερη βελόνα για να αποσύρει ένα δείγμα από συμπαγές ιστό μυελού των οστών. Η βελόνα βιοψίας είναι ειδικά σχεδιασμένη για να συλλέγει έναν πυρήνα (κυλινδρικό δείγμα) μυελού των οστών.

Μετά τη διαδικασία

Πίεση θα εφαρμοστεί στην περιοχή όπου εισήχθη η βελόνα για να σταματήσει η αιμορραγία. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί επίδεσμος στο σημείο διενέργειας της βιοψίας.

Αν είχατε πάρει τοπική αναισθησία, θα σας ζητηθεί να παραμείνετε ξαπλωμένοι  στην πλάτη σας για 10 έως 15 λεπτά και να ασκήσετε πίεση στο χώρο της βιοψίας. Εάν είχατε λάβει  IV καταστολή, θα παραμείνετε σε παρόμοια με την παραπάνω θέση για 30 λεπτά περίπου.

Ο επίδεσμος που θα έχετε τοπικά θα παραμείνει και θα πρέπει να τον κρατήστε στεγνό για 24 ώρες. Δεν θα πρέπει να κάνετε  ντους, μπάνιο, κολύμπι ή να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό στην μπανιέρα. Μετά από 24 ώρες μπορείτε να βγάλετε τον επίδεσμο από την περιοχή αναρρόφησης.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν έχετε:

•    Αιμορραγία που απορροφάται από τον επίδεσμο ή δεν σταματά με άμεση πίεση

•    Επίμονο πυρετό

•    Επιδείνωση του πόνου ή της δυσφορίας

•    Πρήξιμο στο σημείο της διαδικασίας

•    Αυξημένη ερυθρότητα στο σημείο της διαδικασίας.

Για να ελαχιστοποιήσετε την αιμορραγία και την ταλαιπωρίαείναι καλό να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα, περπάτημα, άσκηση για μία ή δύο μέρες.