ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ – ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ

ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ ΟΡΟΥ 

ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ Η ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

Αιμοχρωμάτωση κυρίως ορίζεται η υπερφόρτωση σιδήρου που οφείλεται είτε σε με μια κληρονομική / πρωταρχική αιτία, είτε προέρχεται από μια μεταβολική διαταραχή.

Ο όρος επίσης χρησιμοποιείται ευρύτερα για να αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή της υπερφόρτωσης σιδήρου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται προδιαγραφές για την αιτία, για παράδειγμα, κληρονομική αιμοχρωμάτωση.

Κληρονομική αιμοχρωμάτωση είναι μία  αυτοσωματική υπολειπόμενη νόσος με εκτιμώμενη επικράτηση στον πληθυσμό από 2 στους 1.000 σε Καυκάσιους, με χαμηλότερη συχνότητα σε άλλες φυλές. Η πλειοψηφία των ασθενών με κληρονομική αιμοχρωμάτωση έχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο HFE. Η κληρονομική αιμοχρωμάτωση χαρακτηρίζεται από ένα επιταχυνόμενο ποσοστό εντερικής απορρόφησης του σιδήρου και προοδευτική εναπόθεση του  σε διάφορους ιστούς που συνήθως αρχίζει να εκφράζεται στην τρίτη με πέμπτη δεκαετία της ζωής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά.

Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η κίρρωση του ήπατος σε συνδυασμό με υποϋποφυσισμό, μυοκαρδιοπάθεια, διαβήτη, αρθρίτιδα, ή υπέρχρωση. Η γενετική αιμοχρωμάτωση όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι μια κληρονομική διαταραχή του μη φυσιολογικού μεταβολισμού του σιδήρου. Τα άτομα με κληρονομική αιμοχρωμάτωση απορροφούν πολύ μεγάλες ποσότητες διαιτητικού σιδήρου χωρίς να μπορούν να τις αποβάλλουν. Προοδευτικά, αυτή η υπερβολική ποσότητα προωθεί μια κατάσταση υπερφόρτωσης σιδήρου, τοξική για τα κύτταρα.Η απορρόφηση σιδήρου σε ένα άτομο με αιμοχρωμάτωση μπορεί να είναι όσο τέσσερις φορές η κανονική ποσότητα. Το σύνδρομο Δυσμεταβολικής υπερφόρτωσης σιδήρου  χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα φερριτίνης ορού με φυσιολογικά ποσοστά κορεσμού τρανσφερρίνης-σιδήρου. Άτομα με αυτό το σύνδρομο πιθανότατα να έχουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα που πιθανώς οφείλονται σε λιπώδες ήπαρ.

Τα άτομα με διαταραχές υπερφόρτωσης σιδήρου μπορεί να έχουν πολλά ασαφή συμπτώματα ή προβλήματα υγείας: κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, νόσο των αρθρώσεων ή των οστών (οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση), δύσπνοια, υπογονιμότητα, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ηπατικές νόσους, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές, ελλιπείς γνωστικές δεξιότητες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Alzheimer, πρώιμη εκδήλωση Parkinson, νόσος του Huntington, επιληψία και σκλήρυνση κατά πλάκας).

Άλλες αιτίες είναι η σοβαρή χρόνια αιμόλυση από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου ενδαγγειακή αιμόλυση και η αναποτελεσματική ερυθροποίηση (αιμόλυση στο μυελό των οστών). Πολλαπλές συχνές μεταγγίσεις αίματος (είτε ολικού αίματος ή απλά ερυθρά αιμοσφαίρια), τα οποία συνήθως απαιτούνται είτε από άτομα με κληρονομικές αναιμίες (όπως η β-μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, και Diamond-Blackfan αναιμία) ή με ηλικιωμένους ασθενείς με αναιμίες, όπως στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Περίσσεια από παρεντερική χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου, ή από περίσσεια διαιτητικού σιδήρου δεν προκαλούν συνήθως αιμοχρωμάτωση από μόνα τους, αλλά μπορούν να το κάνουν με την παρουσία άλλων προδιαθεσικών παραγόντων.

Διαγνωστικά υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες μέθοδοι για τη διάγνωση και παρακολούθηση φόρτωσης του σιδήρου μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες είναι:

•    Φερριτίνη ορού

•    Βιοψία ήπατος

•    HFE

•    MRI

Η θεραπεία περιλαμβάνει την απομάκρυνση της περίσσειας σιδήρου από τον οργανισμό μέσω της θεραπείας αποσιδήρωσης, της θεραπευτικής φλεβοτομίας, την τακτική αιμοδοσία, την απομάκρυνση του σιδήρου με τη χρήση ειδικών φαρμάκων ή ένας συνδυασμός αυτών που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό. Τα άτομα με διαταραχές υπερφόρτωσης σιδήρου θα πρέπει επίσης να μειώσουν την ποσότητα πρόσληψης σιδήρου από τη διατροφή. Τα άτομα με διαταραχές υπερφόρτωσης σιδήρου θα πρέπει νΑ:

▪    να αποφεύγουν τα ενισχυμένα με σίδηρο επεξεργασμένα τρόφιμα, (πχ εμπλουτισμένα δημητριακά), τα χάπια σιδήρου, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο.

▪    να περιορίσουν ή να αποφεύγουν την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ η οποία μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου έως και δύο φορές από το κανονικό.

▪    η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μαζί με τα γεύματα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου

▪    να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά αφού η ζάχαρη βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει σίδηρο

▪     να περιορίσουν τα τρόφιμα με βιταμίνη C επειδή ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές.

▪    να περιορίσουν το κόκκινο κρέας, το οποία είναι πλούσιο σε αιμικό σίδηρο που απορροφάται εύκολα στο σώμα.