ΑΝΤΙΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ – ΑΝΙΠΗΚΤΙΚΟ ΛΥΚΟΥ – ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

To αντιφωσολιπιδικο σύνδρομο με το ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΟ ΛΥΚΟΥ είναι μία επίκτητα αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται σε ποσοστό 1-2% του γενικού πληθυσμού.
Προκαλείται από αντισώματα ενάντια σε συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης, κυρίως το αντιπηκτικό (αντίσωμα) του λύκου το οποίο αρχικά εντοπίστηκε σε άτομα που έπασχαν από ΣΕΛ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗ ΛΥΚΟ, αλλά συχνά ανιχνεύεται και σε υγιή άτομα, μαζί με τα αντισώματα της αντί-καρδιολιπίνης και τα αντισώματα έναντι της β2 γλυκοπρωτείνης. Ως εκ τούτου, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο αυτό μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή ή φλεβική θρόμβωση. Σχετίζεται στενά με αποβολές και μπορεί να εμφανίσει πολλά ακόμη συμπτώματα, όπως δικτυωτή πελίδνωση του δέρματος αλλά και ημικρανία.
-ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Η διάγνωση του αντιπηκτικού του λύκου βασίζεται στα εξής κριτήρια :

α. παράταση μίας δοκιμασίας πήξεως (που εξαρτάται από ένα φωσφολιπίδιο)

β.ανάδειξη ενός μη ειδικού αναστολέα της πήξεως

γ. ανάδειξη ότι ο αναστολέας της πήξεως εξαρτάται από φωσφολιπίδιο.

Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι ο aPTT, παράταση του χρόνου μερικής θρομβοπλαστίνης.

-ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΠΤΕΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙEΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΟΥΝ
1) Εκτός από την παράταση του aPTT, ασθενείς με υποτροπιάζουσες φλεβικές ή αρτηριακές θρομβώσεις και ηλικία < 45 χρόνων, χωρίς εμφανείς παράγοντες κινδύνου (Σ/Δ, δυσλιπιδαιμία κ.α.). Η προσβολή ασυνήθιστων θέσεων των αγγείων ( μεσεντέριες, ηπατικές κ.λ.π.), ΑΛΛΑ και η  θρομβοπενία.
2) Γυναίκες με υποτροπιάζουσες αποβολές ( κυρίως στο 3ο τρίμηνο της κύησης)
Οι παθήσεις που οφείλουμε να αποκλείσουμε είναι :
Κακοήθειες, νεφρωσικό σύνδρομο, αντισυλληπτικά, σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet, πολυκυτταραιμία, θρομβοκυττάρωση, έλλειψη αντιθρομβίνης III, έλλειψη πρωτεΐνης C, έλλειψη πρωτεΐνης S, παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία.

-ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι θρομβώσεις αποτελούν την  κυριότερη έκφανση της νόσου, και μάλιστα παθολογοανατομικά διαφαίνεται μόνο θρόμβωση, χωρίς φλεγμονή., το δε μέγεθος της θρόμβωσης εξαρτάται από το αγγείο το οποίο θρομβώνεται. Σε ποσοστό 70% οι θρομβώσεις είναι φλεβικές και σε 30% είναι αρτηριακές.
Παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μιά κύρια εκδήλωση της νόσου, και αν μάλιστα αυτά είναι ῾σιωπηρά῾ μπορούν αρθροιστικά να προκαλέσουν έως και άνοια.
Υποτροπιάζουσες αυτόματες αποβολές κυρίως του 3ου τριμήνου με απόφραξη των αγγείων του πλακούντα.
Προσβολή των καρδιακών βαλβίδων, κυρίως αορτική και μητροειδής.
Επι πολλής δερματικές εξελκώσεις και νεκρωτικές βλάβες με συνοδές αιμορραγικές φυσσαλίδες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΉ ΑΓΩΓΗ, ΚΟΡΤΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ.