ΑΝΑΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΙΜΙΑ

ΑΝΑΙΜΙΑ

Είμαι 75 ετών και είμαι πάντα πολύ κουρασμένος και  με δυσκολία στην αναπνοή. Ο γιατρός μου λέει ότι έχω χαμηλή αιμοσφαιρίνη, αλλά το επίπεδο του σιδήρου μου είναι ΟΚ. Το πρόβλημα είναι ο μυελός των οστών μου δεν παράγει; Τι να κάνω τώρα;

Είμαι 72 ετών και δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις οικιακές εργασίες που έκανα στο σπίτι μου έως τώρα με σχετική ευκολία. Πρέπει να καθήσω για να ξεκουρασθώ αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνω. Ο παθολόγος μου λέει ότι η αναιμία που επιδεινώνεται συν το χρόνο είναι η αιτία, χωρίς να έχω έλλειψη βιταμινών. Πρέπει να σας επισκεφθώ;

Έχετε δηλώσει λοιπόν  ότι έχετε αναιμία (χαμηλή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, λιγότερο από 12 g / dl) η οποία δεν προκύπτει  από έλλειψη σιδήρου. Η αναιμία είναι στην πραγματικότητα ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ηλικιωμένων.

Αναιμία διαγιγνώσκεται συνήθως από μια γενική εξέταση αίματος. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να περιλαμβάνονται στην  αξιολόγηση του  αίματος είναι ο έλεγχος σιδήρου, φερριτίνης, τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, φολικό οξύ, η γαλακτική αφυδρογονάση και μία ηλεκτροφόρηση των πρωτεϊνών στον ορό. Μια βιοψία του μυελού των οστών ή/και αναρρόφηση μυελού απλά με μυελόγραμμα μπορεί επίσης να είναι αναγκαία. Αυτό το τεστ περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας απευθείας στο πυελικό οστό ή στο στέρνο ανάλογα  και συλλογή μυελού για εξέταση στο μικροσκόπιο. Είναι μια σύντομη, ασφαλής και ελαφρώς «άβολη» διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία της αναιμίας.

Η πιο κοινή μορφή αναιμίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι η «αναιμία χρόνιας νόσου». Στην αναιμία της χρονίας νόσου, υπάρχει επαρκής σίδηρος  στον οργανισμό, αλλά ο μυελός των οστών δεν είναι σε θέση να τον ενσωματώσει μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή η αναιμία  μπορεί να σχετίζεται με  καρκίνο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αγγειακή  νόσο, ή μια χρόνια λοίμωξη.

Ένας άλλος λόγος για την αναιμία σε ένα ηλικιωμένο άτομο θα μπορούσε να είναι διατροφικά ελλείμματα που συμβαίνουν όταν ένα άτομο χάνει βάρος. Με σημαντική απώλεια βάρους, ακόμη και όταν οι βιταμίνες που λαμβάνει με την διατροφή ή του χορηγούνται εξωγενώς σε χάπι είναι επαρκείς το άτομο  αναπτύσσει συχνά αναιμία.

Ένα αυξανόμενο πρόβλημα που  συχνά ομαδοποιείται  κάτω από την ταμπέλα της χρόνιας αναιμίας είναι η καταστολή του μυελού των οστών από τα φάρμακα. Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διάφορες χρόνιες ασθένειες και παθήσεις συχνά απαιτούν πολλαπλά φάρμακα. Μάλιστα, έως και το 40% των ηλικιωμένων χρησιμοποιούν 5 ή περισσότερα φάρμακα εβδομαδιαία, 12% χρησιμοποιούν 10 ή περισσότερα φάρμακα σε εβδομαδιαία βάση. Ορισμένα κοινά φάρμακα μπορεί να καταστέλλουν τον μυελό των οστών, προκαλώντας αναιμία. Ακόμη και αν η επίδραση από οποιαδήποτε από φαρμακευτική αγωγή είναι μικρή, η επίδραση μπορεί να ενισχυθεί όταν δίδονται πολλαπλές φαρμακευτικές αγωγές, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η απώλεια βάρους. Παραδείγματα των φαρμάκων που μπορούν να συμβάλλουν στην αναιμία περιλαμβάνουν αναστολείς ACE όπως η λισινοπρίλη, αναστολείς των υποδοχέων  ΜΕΑ όπως η λοσαρτάνη,  αντιβιοτικά όπως σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη αλλά και ορισμένα αντιεπιληπτικά.

Η δεύτερη πιο συχνή μορφή αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες έχουν ανεπάρκεια  σιδήρου από την νεαρή ηλικία λόγω μεγάλης ποσότητας και διάρκειας της εμμήνου ρύσεως ή μετά τον τοκετό. Ωστόσο, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, είναι απίθανο να έχουν σιδηροπενική αναιμία, εκτός εάν υπάρχει πρόβλημα στο γαστρεντερικό , είτε λόγω δυσαπορόφησης είτε οφείλεται σε  απώλεια αίματος στα κόπρανα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να γίνει τεστ και όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές αιματολογικές και κλινικές εξετάσεις για να ανακαλυφθεί η πηγή της αιμορραγίας, και τελικά να αντικατασταθεί ο σίδηρος.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι επίσης μια κοινή αιτία της αναιμίας, και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αναφέρεται και ως κακοήθης αναιμία. Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται σε υψηλές δόσεις από του στόματος  βιταμίνης Β12 (1000 mcg ανά ημέρα). Εάν η Β12 δεν απορροφάται, τότε απαιτούνται  ενδομυϊκές ενέσεις με την κατ’άτομο προσαρμοσμένη δοσολογία.

Πολλές φορές, ωστόσο, η υποκείμενη αιτία της αναιμίας μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής.

Να χρειάζεται, όπως ήδη ειπώθηκε, εξέταση του μυελού των οστών. Μια συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χορήγηση ερυθροποιητίνης ή ΕΡΟ, με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Η ερυθροποιητίνη είναι ένα ακριβό φάρμακο, διαθέσιμο μόνο σε μορφή ένεσης, και για να  καλύπτονται τα έξοδα χορήγησής της  από την ασφάλιση απαιτείται ειδική έγκΡιση από τον ΕΟΦ, βάση της εξέτασης του μυελού.

Άλλες αιτίες της αναιμίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας περιλαμβάνουν την απλαστική αναιμία, το έλλεμα  φυλλικού οξέος, την όποια μορφή θαλασσαιμίας,  την σιδηροβλαστική αναιμία, αλλά και αιμολυτική αναιμία. Το πολλαπλούν μυέλωμα θα μπορούσε να παρουσιασθεί με αναιμία, αυξημένη ασβέστιο, και νεφρική ανεπάρκεια.